Principiul de funcțioare al panourilor solare SolarPro®

Panourile solare termice cu tuburi vidate sunt folosite pentru încălzirea apei menajere cu ajutorul energiei solare. Componentele principale ale unui panou solar termic sunt: tuburile vidate din sticlă, rezervorul de stocare a apei (sau după caz colectorul solar), suportul de fixare al panoului și dispozitivul de reglare a alimentării cu apă rece (poate fi vas cu flotor, automatizare sau alimentare directă din rețea).

Încălzirea efectivă a apei în panourile solare nepersurizate se produce astfel:

Apa rece alimentează rezervorul panoului, care este mediu de stocare. Ulterior, apa pătrunde în tuburile vidate, unde se încălzește prin acțiunea razelor solare asupra peretelui interior al tubului Tubul este tratat cu un strat de vopsea foto-absorbantă, formată din compuși chimici meniți să transforme lumina solară în caldură. Rolul VIDULUI din pereții tuburilor este de a izola eficient (aprox. 95%) apa caldă din interior de mediul exterior, prevenind, astfel, orice pierderi de căldură. Astfel, se mentine un randament maxim al panoului solar.

 ATENȚIE: Panourile solare nu folosesc caldură solară, ci lumină solară, din acest punct de vedere fiind posibilă folosirea lor tot timpul anului, chiar și la cele mai joase temperaturi.

Apa rece, odată ajunsă în tuburi, se încălzește prin procesul descris mai sus. Apoi, conform circuitului fizic al apei în natură, odată încălzită, apa urcă înapoi în rezervorul de stocare. De aici apa este direcționată spre instalația casei pentru a putea fi folosită de consumator.

Apa rece pătrunde, constant sau ritmic (în funcție de sistem) în rezervor, înlocuind cantitatea de apă caldă consumată.

La panourile solare presurizate compact, procesul de transfer termic de la tuburi către rezervor este mai complex. Astfel, tuburile vidate (cu heat-pipe de această dată) preiau lumina de la soare și o transformă în căldură. Apoi căldura este transferată de la pereții tuburilor către rezervor prin țeava de cupru din interiorul tubului, numită heat-pipe. Căldura din heat-pipe este apoi descărcată în rezervor prin intermediul unui schimbător de căldură intern din cupru.

Acest ultim proces este valabil și pentru instalațiile solare presurizate separat. În cazul acestora, însă, caldura din heat-pipe se descarcă in antigelul din colector, urmand ca acest antigel să incălzească apa din boiler prin intermediul unei serpentine.