Poziționare și instalare panouri solare SolarPro®

Operațiunea de instalare panouri solare, precum și poziționarea acestora se fac in funcție de anumite aspecte. Panourile solare termice SolarPro® au nevoie de radiație solară directă pentru a putea încălzi apa menajeră sau agentul termic. Astfel, conform poziționării României pe glob, în tara noastră unghiul radiației solare față de sol este de 45 de grade. Din această cauză înclinația ideală la care trebuie montate panourile solare este de 45 de grade față de sol. În acest fel razele solare vor cădea perpendicular pe tuburi, oferind maximum de randament pentru sistemul solar.

Orientarea panourilor solare

Orientarea panourilor solare este esențială pentru a avea randament maxim. Acestea trebuiesc amplasate cu înclinarea tuburilor către SUD. Astfel radiația solară atinge panoul pe toată durata zilei (atât dimineața când răsare de la est, cât și după-amiaza când apune către vest). Forma cilindrică a tuburilor permite captarea energiei solare în orice moment al zilei. Atât la prânz, când raza solară cade exact deasupra tuburilor, cât și când bate din lateralul acestora.

Locul în care amplasăm panoul solar trebuie să nu fie umbrit în nici un fel (de copaci sau alte clădiri / construcții / obiecte). În acest fel se evită obstrucționarea razelor solare și se asigură un randament optim al panoului solar.

În funcție de tipul de panou solar folosit, se stabilește locul de amplasare a acestuia. Panourile solare nepresurizate necesită amplasarea la înălțime, pentru a ca apa caldă sa formeze presiune gravitațional (prin cădere). În schimb, instalarea panourilor solare presurizate și a colectoarelor poate fi facuta oriunde, atât la înălțime cât și la nivelul solului. La panourile solare presurizate presiunea apei calde se menține egala cu presiunea apei reci din rețea. La colectoarele solare, presiunea din instalație va fi reglată cu ajutorul unei pompe sau a unui grup de pompare.

0

Coșul tău